Wikipediaklinik Brages Pressarkivissa

Article in English

Brages Pressarkiv on sanomalehtiarkisto, joka on koonnut lehtileikkeitä suomenruotsalaisesta lehdistöstä vuodesta 1910 alkaen. Brages on koonnut ja järjestänyt leikkeensä ajan, paikan, teeman tai henkilön mukaan – vuodesta 1990 digitaalisesti. Sitä vanhemmat leikkeet ovat hyllyissä hyvässä järjestyksessä mapeittain tai ruskeisiin pahvilaatikoihin niputetuissa ruskeissa kirjekuorissa. Todellista arkiston tuntua!

Arkisto asiasanoittaa ja paikantaa päivittäin kaiken ruotsinkielisen lehdistön aineiston: sitä eivät mediatalot tee itse. Rahoituksen vaarannuttua toimintaa on jouduttu perustelemaan ja linjaamaan suhteessa kansalliseen sanomalehtiarkistointiin.

Kuva: Peik Henrichson CC BY-SA-NC 3.0

Kuvaaja Peik Henrichson CC BY-SA 3.0

Wikipediaklinik toi Bragen tutkijahuoneeseen niin paljon kiinnostuneita kuin sinne ylipäänsä mahtui. Mikael Böök, avoimen tiedon ja suomalaisen Wikipedian isähahmo, esitteli kuulijoille Wikipedian muokkaamisen perusteita. Mutta pelko pois ja käsiksi itse aiheisiin!

Arkiston toimintaa luotsaava Jessica Parland-von Essen muokkasi yhdessä Wikimedia Suomen Tommi Kovalan kanssa ruotsinkielistä artikkelia suomalaisesta geografista J. G. Granöstä, joka on huomattavasti lyhyempi kuin vastaava suomenkielinen.

Tämä aihe nousi keskeiseksi tapahtuman jälkeisessä keskustelussa: tuli esiin tarve saada tietää, mikäli jostain aiheesta ei ole omalla kielellä artikkelia. Tämä koskee erityisesti vähemmistökieliä ja artikkeleita, jotka koskevat paikallisia aiheita. Yksi keskustelijoista toi esiin projektin Manypedia!, toisaalta mietimme miten Wikidataa voisi hyödyntää erityisesti puuttuvien artikkeleiden esiin tuomiseen.

Lue lisää Brages Pressarkivin järjestämästä tilaisuudesta Serendipitet bland arkivhyllorna

One thought on “Wikipediaklinik Brages Pressarkivissa

  1. Päivitysilmoitus: Wikipediaklinik in Brages Pressarkiv, Helsinki | Wikimedia Suomi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *