Tule mukaan tuomaan tiedettä Wikipediaan!

Virolainen ornitologi Tarvo Valker havainnoimassa merilintuja. Kuva on vuoden 2013 tiedekuvakilpailusta. (Mati Kose/Wikimedia Commons, CC-BY-SA 3.0)

Marraskuun alusta joulukuun puoliväliin on Wikipediassa tieteen aikaa, sillä Wikimedia Suomi järjestää kaksi tiedeaiheista kilpailua, joiden tavoitteena on saada tiedeyhteisön jäseniä tuomaan asiantuntemustaan ja osaamistaan Wikipediaan. Molemmat kilpailut alkavat 1. marraskuuta ja päättyvät 15. joulukuuta.

Tiedekuvakilpailussa tallennetaan tieteeseen liittyviä, vapaasti käytettäviä kuvia ja muita mediatiedostoja kuvapankki Wikimedia Commonsiin. Se on osa kansainvälistä Wiki Science Competition -kuvakilpailua ja järjestetään nyt Suomessa toista kertaa. Mukana on seitsemän kilpailusarjaa, jotka kattavat kaiken mikroskooppikuvista tieteilijöihin ja tähtitieteeseen. Jokaisen sarjan voittajalle on luvassa 70 euron lahjakortti valokuvaustarvikeliikkeeseen, ja lisäksi sarjojen voittajakuvat pääsevät kansainvälisen kilpailun finaaliin.

Tiede Wikipediaan -kilpailussa kerätään pisteitä luomalla, täydentämällä ja päivittämällä tieteeseen liittyviä tietosanakirja-artikkeleita suomeksi, karjalaksi sekä pohjois-, koltan- ja inarinsaameksi. Kolme eniten pisteitä kerännyttä saavat palkinnoksi Museokortin sekä Wikimedia Suomen tarjoaman illallisen. Osallistujat saavat myös Wikipedian käyttäjäsivulleen erityisrusetteja saavutettuaan tietyt pisterajat.

Kilpailuilla parannetaan Wikipediasta löytyvän tiedon määrää, laatua ja luotettavuutta. Wikipedia on maailman kymmenen vierailluimman sivuston joukossa, ja suomenkielinen Wikipedia on käytännössä ainoa suomenkielinen tietosanakirja, jota enää päivitetään. Sen rooli tiedon levittämisessä suurelle yleisölle onkin siis suuri.

Tieteen monipuolinen esittäminen Wikipediassa niin kuvien kuin artikkelien muodossa auttaa laajentamaan suuren yleisön käsitystä siitä, mitä tiede on ja mitä tieteilijät tekevät. Tule sinäkin siis mukaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *