Vaasankatu Helsingin Alppiharjussa vuonna 1908 ja 2019. Kuvat: Signe Brander / Helsingin kaupunginmuseo ja Heikki Kastemaa. Kuvankäsittely: Nanna Saarhelo CC-BY

Kevään 2022 valokuvakävelyt ja -kierrokset

Valokuvakävely Ivan Timiriasewin jäljillä
24.3. klo 15-16.30 ja 6.4. klo 18-19.30
Yhteistyössä: Helsingin kaupunginmuseo
Lisätietoja: https://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/tapahtumat/valokuvakavely-ivan-timiriasewin-jaljilla-3/

Hermannin kadonneet puutalot -valokuvakävely
27.4. klo 15-16.30 ja 3.5. klo 17-18.30
Yhteistyössä: Kallion kävelyfestivaali
Lisätietoja ja ilmoittautuminen: https://www.eventbrite.fi/e/hermannin-kadonneet-puutalot-valokuvakavely-tickets-315189770087 

Signe Brander yläilmoissa: Paasitornin valokuvakierros
4.5. Klo 18 ja 13.5. Klo 14
Yhteistyössä: Helsinki Congress Paasitorni
Lisätietoja ja ilmoittautuminen: https://www.eventbrite.fi/e/signe-brander-ylailmoissa-paasitornin-valokuvakierros-tickets-323039769647

Valokuvakävely I.K Inhan jäljillä
5.5. Klo 15 ja 19.5. Klo 15
Yhteistyössä: Suomen valokuvataiteen museo
Lisätietoja ja ilmoittautuminen: https://www.eventbrite.fi/e/valokuvakavely-ik-inhan-jaljilla-tickets-319359481807

Valokuvakierros Kansallismuseon torniin
8.6. klo 16-17.30 ja 12.6. klo 16-17.30 (Helsinki-päivä)
Yhteistyössä: Kansallismuseo
Lisätietoja ja iIlmoittautuminen:
https://www.eventbrite.fi/e/valokuvakierros-kansallismuseon-torniin-tickets-334303078507 (8.6. kierros)
https://www.eventbrite.fi/e/valokuvakierros-kansallismuseon-torniin-helsinki-paivana-tickets-337881391337 (12.6. kierros)


*********

Mitä on jälleenvalokuvaus?

Oletko miettinyt, miltä kaupunkisi näytti sata vuotta sitten? Onko tutuilta kulmilta purettu hienoja maamerkkejä, tai milloin pääväylät olivat vain pölyisiä pikkuteitä? Mitä merkittäviä tapahtumia kaupunkiisi liittyy, ja minkälainen oli niiden tunnelma? Jälleenvalokuvauksen avulla pääset katselemaan kaupungin muutosta sekä tallentamaan nykyhetkeä, josta taas tulevaisuuden historia muodostuu.

Jälleenvalokuvauksen periaate on yksinkertainen: valitset vanhan valokuvan, menet sen kuvauspaikalle, jossa otat uuden kuvan samalla rajauksella ja kuvakulmalla. Näin syntyy ennen ja nyt -kuvapareja, joissa ajan kulku on selvästi näkyvissä, ja jotka tuovat historian tarkasteluun erilaisen näkökulman kuin sanallinen tieto.

Prosessia helpottamaan on kehitetty Ajapaik-sovellus, jonka voi ladata Android-puhelimeen. Ajapaikista löytyy valtava määrä vanhoja kuvia, joiden sijainnit on merkitty sovelluksen karttaan. Et siis tarvitse kuvaamaan lähtiessäsi muuta kuin kännykän, johon on ladattu Ajapaik-sovellus. Voit halutessasi ladata sovellukseen myös vanhoja kuvia omasta kotialbumistasi.

Katso ohjeet Ajapaikilla kuvaamiseen!

Ajapaikilla kuvatessasi osallistut kulttuuriperinnön ja Helsingin muutoksen tallentamiseen. Kuvista on hyötyä muun muassa museoille, tutkijoille tai kenelle tahansa kaupunkimme historiasta kiinnostuneelle.

Tutustu Wikimedia Suomen valmistamiin omatoimisiin kävely- ja jälleenvalokuvauskierroksiin:

Wikimedia Suomen valmistamilla omatoimisesti käveltävillä reiteillä pääset tutustumaan Helsingin historiaan vanhojen valokuvien kautta! Reitit kulkevat kohteelta toiselle, ja jokaisesta kohteesta löydät kännykältäsi historiallisen valokuvan sekä esittelytekstin. Voit myös valokuvata itse, miltä kuvien paikat näyttävät nykyään. Kansainvälinen Ajapaik-sovellus auttaa sinua löytämään kuvakulman, josta vanha valokuva on aikoinaan otettu. Näin syntyy ennen ja nyt -kuvapareja, jotka jäävät Ajapaikiin myös muiden tarkasteltaviksi.

Taidehistorioitsija Rebecca Sandelin (2020) kirjoittaa jälleenvalokuvauksesta:

”Ennen ja nyt -kuvaparien luomisen takana voi olla kiinnostus menneen, nykyisen ja tulevan välisten yhteyksien löytämiseen, historiallisten valokuvien elävöittämiseen tai arkiympäristön yksityiskohtien tutkailuun. Jälleenvalokuvaus voi olla muistamisen apuväline samalla, kun se esittää menneisyyden muuttuvana ja monimuotoisena.

Uusi teknologia mahdollistaa menneisyyden näkymien rekonstruoimisen ja historian simuloimisen. Jälleenvalokuvaus antaa mahdollisuuden arvioida kriittisesti ympäristössä, yhteiskunnassa ja kulttuurissa tapahtuvia muutoksia. Samalla jälleenvalokuvaus auttaa ymmärtämään menneisyyden jatkuvaa läsnäoloa nykyisyydessä ja arvioimaan, millainen käsitys meidän ajastamme syntyy kuvaamiemme valokuvien perusteella.”