Lontoossa koulutettiin Wikipedia-kouluttajia

wmt4t

Wikipedia-kouluttajien koulutuksessa saimme uusia eväitä niin mielelle kuin ruumiillekin

Terveisiä Lontoosta, jossa vietin viikon erilaisissa Wikipediaan liittyvissä tapahtumissa. Viikossa ehti tapahtua niin paljon, että asioiden tiivistäminen yhteen blogikirjoitukseen on aika mahdotonta – siksi kirjoituksia tuleekin monta, niin minulta kuin muiltakin Lontoon kävijöiltä :). Urjanhai aloittikin jo Wikimaniaan liittyvien linkkien keräämisen kahvihuoneeseen.

Viikkoni alkoi Wikipedia-kouluttajien koulutuksella, jota odotin kaikista tapahtumista ehkä eniten, sillä muiden Wikipedia-kouluttajien tapaaminen ja Wikipedia-koulutuksista keskusteleminen on minulle harvinaista herkkua. Odotukseni koulutuksesta olivat hieman väärät: kuvittelin, että keskitymme enemmän siihen, miten juuri Wikipediaa koulutetaan ja mitä haasteita siihen liittyy. Sen sijaan puhuimmekin paljon erilaisista oppimistyyleistä ja siitä, miten nämä tyylit pitää huomioida koulutuksen suunnittelussa. Testasimme myös omat oppimistyylimme ja opimme itsestämme asioita, joita emme olleet aiemmin tajunneet. Kerrassaan hyödyllisiä juttuja! Kouluttamisen kouluttaminen on tärkeää noissa Wikimedia UK:n järjestämissä tilaisuuksissa myös siksi, että niihin osallistuu yleensä paljon wikipedistejä, joilla ei ole ennestään kouluttajakokemusta.

Näitä uusia kouluttamisoppeja saimme sitten viedä käytäntöön, kun suunnittelimme pienissä ryhmissä Wikipediaan liittyviä koulutuksia. Ryhmät jaettiin fiksusti siten, että niissä oli eri oppimistyylien edustajia.

wmt5t2

Kouluttajamme Candy uskoi suklaan voimaan

Toisena päivänä saimme siis nauttia neljä hauskaa puolen tunnin Wikipedia-aiheista koulutusta:

  1. Miksi perustaa käyttäjätunnus Wikipediaan ja mitä käyttäjien omille sivuille pitäisi laittaa
  2. Miten Wikipediaan kirjoitetaan lastenlaulujen nuotteja
  3. Miten valita kuvat ja muut elävöittävät elementit erilaisiin Wikipedia-artikkeliin
  4. Miten yritykset voivat päivittää Wikipediaa

Viimeinen aihe oli minun ehdotukseni, esityksen tein hongkongilaisen Samuelin ja italialaisen Ginevran kanssa ja kohdeyleisöksi valitsimme yritysten viestintäihmiset. Kerroimme ensin siitä, mikä motivoi Wikipedia-yhteisöä päivityksiin ja siitä, miksi yritystenkin pitäisi asiasta kiinnostua. Sitten laitoimme heidät miettimään kriteereitä merkittäville ja ei-merkittäville yrityksille . Kerroimme , että yritysten on tärkeää paitsi ymmärtää Wikipedia-muokkaamisen säännöt myös syytä olla hyvin läpinäkyvä ja avoin toiminnassaan. Lopuksi osallistujat saivat etsiä korjattavaa Apple-aiheisesta Wikipedia-artikkelista, jota olimme vähän tuunanneet.

Muiden esityksistä suosikkini oli nuottien kirjoittaminen, sillä se esitettiin niin mukaansatempaavalla tavalla, että haluaisin nyt itsekin pitää vastaavan koulutuksen jollekin porukalle. Ryhmien esityksistä sain muutenkin niitä kaipaamiani vinkkejä Wikipedia-koulutuksiin.

Toinen asia, jota kurssilta odotin, oli kansainvälinen Wikipedia-kouluttajien verkosto. Sitä olemme nyt kasaamassa salaiseen Facebook-ryhmään ja alku vaikuttaa lupaavalta: pienellä tutulla porukalla on helppo vaihtaa Wikimedia-kuulumisia ja -vinkkejä.

Ja nyt minulla on teillekin jotain Lontoon tuomisia: tässä kurssikaverini Zikon haastattelu siitä, miksi ne käyttäjäsivut ovat tärkeitä:

ja haastattelun kaveriksi ohjeet siitä, miten Wikipediaan tehdään käyttäjätunnus:


 

Kumpikin juttu on tehty avoimella Creative Commons -lisenssillä, joten jään mielenkiinnolla odottamaan innostuuko joku remixaamaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *