Mitä on Wikidata?

Wikidata on ajankohtainen asia kansainvälisessä Wikimedialiikkeessä. Suomessakin se on ollut esillä jo muutamia vuosia. Olen pari kertaa joutunut kiperään tilanteeseen kun on kysytty, mitä se Wikimedian tietojärjestelmien taustalla oleva tietokanta sitten konkreettisesti tarkoittaa?

Tämä Saksan Wikimedian tuottama animaatio vastaa siihen, mikä Wikimediaperheen jäsenten, Commonsin, Wikipedian ja muiden taustalla toimiva tietojärjestelmä on. Ja kyseessä on avoin järjestelmä, jota voi käyttää kuka tahansa. Suomen Yleisradio on herättänyt kansanvälisessä Wikimedialiikkeessä huomiota siinä, että se on ensimmäinen merkittävä Wikimedian ulkopuolinen yhteisö, joka ottanut Wikidatan käyttöön arkistonsa merkitsemisjärjestelmänä.

Nelisen vuotta sitten Saksan Wikimedian piirissä luotu järjestelmä on hyvässä vauhdissa. Tätä kirjoittaessani Wikidatassa oli 24 718 350 kohdetta (items). Erilaiset haut (query) tulevat mahdollisiksi datan määrän lisääntyessä.

Videon päähenkilö on eräässä museossa toimiva Rachel, mutta hän voisi olla kuka tahansa. Tässä siis tarina siitä, miten Wikidataan voi lahjoittaa, lahjoittaa tietoa.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *