Raportti Brysselistä

Kävin Brysselissä Wikimedian ”miehemme Brysselissä” Dimitar ”Dimi” Dimitrovin kutsumana vapaaehtoisena esittelemässä 16.-19.11.2016 Wikimedia Suomen lausuntoa EUn tekijänoikeusdirektiivistä. Tapasin MEPit Henna Virkkusen (kok./EPP) sekä sihteerin ja avustajia), Miapetra Kumpula-Natrin (sos. dem ja avustajia) ja Nils Torvaldsin (r.) avustajan EU parlamentin talossa. Tapaamisen aiheena oli Wikimedia Suomen tekijänoikeuslausunto. Kaikki avustajat kiittelivät siitä, että lausunto oli tehty ajoissa. MEPit ja avustajat suhtautuivat myönteisesti lausuntoomme, varsinkin maisemanvapausasiaan.

Direktiivin käsittely etenee EU:ssa maalis-huhtikuussa yleiskuulemisella ja touko-kesäkuussa EU parlamentin käsittelyllä. Myöhemmässä vaiheessa voimme vielä tehdä sanakohtaisen muutosesityksen direktiivitekstiin, mitä suositeltiin. Eräässä keskustelussa tuli esille lausuntomme Suomen opetusministeriöön ja avustaja kehotti pyytämään audienssia myös ministeriöön. Ehdotan, että Wikimedia Suomen hallitus hakisi audienssia opetusministeriöön tammikuussa 2017.

Keskusteluissa kerroin MEPeille ja avustajille myös Wikimedia Suomen toiminnasta ja Wikimedialiikkeestä. Tämä herätti selvästi kiinnostusta ja kaksi mepeistä ehdotti, että järjestäisimme ainakin heidän poliittisille ryhmilleen esittelyn Wikipediasta.

Osallistuin torstaina 17.11. myös EPP-puolueen järjestämään esittely- ja keskustelutilaisuuteen Wikipediasta. Dimi Dimitrov esitteli Wikipediaa ja aiheesta käytiin perusteellinen keskustelu. Tilaisuus oli osa europuolueen kuukausittain järjestämiä viestintäaiheisia tilaisuuksia.

Keskustelu oli varsin asiantuntevaa johtuen ilmeisesti siitä, että tilaisuuteen osallistui pääasiassa puolueen tiedottajia, viestintäasiantuntijoita, MEPpejä ja avustajia sekä harjoittelijoita. Keskusteltiin esimerkiksi niistä ongelmista, joita poliitikon henkilöartikkelin päivittäminen Wikipediassa aiheuttaa. Myös Wikipediaan vaikuttamisesta keskusteltiin. ”Mitä te teette venäläisille trolleille?” meiltä kysyttiin. Kysymys oli ajankohtainen ilmeisesti siksi, että asiantuntijat ovat havainneet maksettujen trollien vaikutusta suuriin eurooppalaisiin kielialueisiin (puola, saksa, ranska, englanti). Vastasin, että ainoa keino ehkäistä vaikuttamisyritykset Wikipediaan on lähdekritiikki, eli sen arvioiminen, onko kyseessä oleva tietolähde luotettava kyseisen artikkelin kannalta ja ylipäätään se, että opitaan arvioimaan tietolähteitä.

Heikki Kastemaa

Wikimediaa ja Wikipediaa esittelemässä Brysselin EU parlamentissa. Vasemmalla edessä Dimitar Dimitrov, oikealla Heikki Kastemaa.

Wikimediaa ja Wikipediaa esittelemässä Brysselin EU parlamentissa. Vasemmalla edessä Dimitar Dimitrov, oikealla Heikki Kastemaa. Kuva: Xavier Cailleau.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *