Tule tuomaan kulttuuritietoa Wikipediaan

Kulttuuritietoa tuotiin Wikipediaan Kiasman Wikimaratonissa 2013. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen CC BY-SA 3.0

Kulttuuritietoa tuotiin Wikipediaan Kiasman Wikimaratonissa 2013.
Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen CC BY-SA 3.0

Kiinnostaako kulttuuri? Haluatko oppia kirjoittamaan Wikipediaan? Tämä on tarkoitettu sinulle.

Wikimedia Suomi, Helsingin seudun kesäyliopisto ja kuusi kulttuurilaitosta järjestävät loka-marraskuussa kurssin, jossa opitaan kirjoittamaan Wikipediaan ja tutustutaan kulttuurilaitoksiin pintaa syvemmältä. Ilmoittautuminen on käynnissä nyt.

Tuo kulttuuri Wikipediaan -kurssilla vieraillaan kuudessa GLAM-organisaatiossa eli kirjastossa, arkistossa ja museossa Helsingissä. Kaikissa niissä päästään kurkistamaan kulissien taakse ja tutustumaan järjestäjätahon erikoisalaan, asiantuntijoihin ja aineistoihin. Kaikkiin tapaamisiin sisältyy Wikipedia-kirjoittamista ja opetustuokio Wikipediasta. Oppaina toimivat kokeneet wikipedistit.

Tapahtumapaikkoina ovat Helsingin kaupunginkirjasto, Helsingin taidemuseo, Kansallisgallerian kokoelmat ja Ateneumin taidemuseo, Suomen valokuvataiteen museo, Svenska litteratursällskapet i Finland sekä Yle Arkisto.

Kurssi on osa Wikimedia Suomen GLAM-toimintaa, jossa rakennetaan yhteistyötä muisti- ja kulttuuriorganisaatioiden ja wikipedistien välille. Tavoitteena on kannustaa organisaatiota eteenpäin avoimen tiedon tiellä sekä tietenkin lisätä Wikipediaan laadukasta tietoa kulttuurista. Samalla tehdään tunnetuksi Wikipediaa ja sen sisarprojekteja ja tuodaan niiden pariin uusia muokkaajia.

Kurssin suunnittelussa on hyödynnetty kokemuksia aiemmista GLAM-projekteista, joita Wikimedia Suomi on ollut toteuttamassa. Nykytaiteen museo Kiasmassa järjestettiin viime vuonna ennätyksellinen yli vuorokauden mittainen Wikimaraton. Editointitapahtumia on pidetty myös Ateneumissa ja Mediamuseo Rupriikissa. Wikipedia-kurssi on uusi yhteistyömuoto, jonka toimivuutta pääsemme testaamaan syksyllä.

Suosittelemme osallistumista koko kurssille, sillä Wikipedia-oppi karttuu kurssin mittaan ja tapaamiset tarjoavat uusia näkökulmia niin Wikipediaan kuin kulttuurisisältöihinkin. Kurssi on maksuton ja paikkoja on rajoitettu määrä, joten kannattaa ilmoittautua ajoissa. Tervetuloa mukaan!

Sanna Hirvonen

Kirjoittaja on Wikimedia Suomen GLAM-vastaava ja työskentelee museolehtorina Kiasmassa.


Kurssiohjelma ja ilmoittautuminen

Wikipediaa muokataan yhdessä myös Tampereella 6.9. Tule mukaan Mediamuseo Rupriikin wikipajaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *