Torstaina 16.3. 2017 lukiolaiset Norrköpingistä, Nackasta, Falunista, Skellefteåsta ja Avestasta esittelivät töitään Tukholman Nordiska Museetissa. Kuluvan lukuvuoden aikana Ruotsin lukiolaisten viimeisen vuosikurssin opiskelijat kirjoittivat päättötyönään artikkeleita Wikipediaan kulttuurihistoriallisista aiheista.
Tarkoituksena oli kokeilla, voiko Wikipedia toimia työkaluna kulttuurihistorian opetukseen ja oppimiseen.
Kyseessä oli pilottiprojekti, jonka yhteistyökumppani oli Nordiska Museetin kirjaston ja arkiston henkilökunta. Mukana oli myös Ruotsin Skolverket eli Suomen opetushallitusta vastaava viranomainen.
Projekti eteni seuraavasti:
- Edellisen lukuvuoden lopussa koulujen suunnittelujaksolla sovittiin koulujen ja opettajien kanssa siitä, että halukkaat opiskelijat voivat tehdä työn.
- Koulutuksen osat olivat syksyllä ja talvella Nordiska Museetissa, jossa oppilaita ohjattiin seuraavasti:
- Tutustuminen > Arkistomateriaali > Kuvat > Lähteet > Tyyliopas > Lopetus
Työskentelyyn kuului erityisesti lähdeaineiston etsimistä ja kuvien lataamista.
Projektissa syntyi neljä uutta ja 14 muokattua artikkelia, 751 muokkausta 16 muokkaajalta, 24 400 sanaa ja 19 kuvaa Commonsiin.Projektissa painotettiin lähdekritiikkiä, jonka on digitaalisessa yhteiskunnassa tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin.
Järjestäjien mukaan Wikipedia-artikkelien tarkastelu on arvokas valmius, sillä se on yksi suosituimmista sivustoista maailmassa, ja paras tapa on itse auttaa muuttamaan tietosanakirjan sisältöä. Hanke toteutettiin osana oppilaiden koulutyötä, joka oli lukiolaisten päättötyö.
Linkit artikkeleihin ja tiedot
Nordiska Museetin lehdistötiedote
Ruotsinkielisen Wikipedian projektisivut
Heikki Kastemaa ja Kimmo Virtanen