Wikimaniaa osa 1: ilmaisunvapaus ja koulutus

Wikimania_2015_Jimbo

Jimbo ryhmäkuvassa Wikimanian järjestäjien kanssa. Wikimedia Mexico CC BY-SA 4.0

Wikipedian perustajan Jimbo Walesin rintaa koristaa asteekkihenkinen pääkallo, joka virnistää leveästi. Ollaan läntisen maailman suurimmassa metropolissa Meksiko Cityssä, jossa on juuri päättymässä järjestyksessään 11. Wikimania.

Jimbon oma virne kuitenkin hyytyy, kun hän siirtyy vakavimpiin aiheisiin perinteisessä lopetuspuheenvuorossaan.

Wikimanía_2015_-_Final_day_-_LMM_-_México_D.F_(10)

Jimbo Wales pukeutui viralliseen konferenssipaitaan lopetuspuheenvuorossaan. Kuva: MadriCR CC BY-SA 4.0

Kuluneen vuoden aikana huolta ovat herättäneet ilmaisunvapautta vastaan kohdistuneet toimenpiteet,  erityisesti painostus, jota tavalliset Wikipedian muokkaajat ovat kohdanneet vapaaehtoistyössään. Pitkäikäinen ongelma puolestaan on ollut Kiinan toteuttama sisällön suodattaminen ja blokkaaminen. Jimbo myös pelkäsi mahdollista tilannetta, jossa jollakin kielialueella joukkomedia joutuisi hallinnon ohjailtavaksi – se vaikeuttaisi neutraalien lähteiden löytämistä huomattavasti.

Vuoden Wikipedistin palkinnon saajan hän jätti nimeämättä, koska muokkaaja on tilanteessa,  jossa julkisuudesta voi olla hänelle haittaa.

Työtä ilmaisun vapauden puolesta

Vaikka Jimbolla parta on jo harmaantunut, 15-vuotias verkkotietosanakirja sisarprojekteineen on vetreässä kunnossa. Avoimen ja vapaan tiedon puolesta työskentelevät vapaaehtoiset ovat luoneet vuoden aikana paljon uusia ja inspiroivia projekteja.

Wikipedia sai kuluvana vuonna myös merkittäviä tunnustuksia, sillä projektille myönnettiin Asturian ruhtinattareen palkinto sekä Erasmus-palkinto. Hienoa oli myös kuulla, miten Wikimedia-säätiö on reagoinut kolmansilta osapuolilta saamiinsa poistovaatimuksiin: 234 pyynnöstä yhtäkään ei ollut toteutettu. Säätiö ei kajoa tiedon avoimuuteen kevyin perustein. 

Myös vaikutustyössä oli onnistuttu: Euroopan unionissa äänestyksessä ollut muutosehdotus Panoraamavapauteen onnistuttiin kaatamaan vapaaehtoisten aktiivisen työn seurauksena. Jatkossakin voimme käyttää esimerkiksi WIkipedian modernia arkkitehtuuria käsittelevien artikkelien yhteydessä valokuvia rakennuksista.

Wikimania_2015_Group_photo

Konferenssin virallinen ryhmäkuva otettiin Soumaya-museossa. EneasMx CC BY-SA 4.0

Koulutus kuuluu Wikipediaan

Wikimanian osallistujien kertomusten ja kokemusten perusteella Wikipedian hyödyntäminen koulutuksessa on toimiva ja helposti muunneltava konsepti.

Meksikossa Tec de monterrey -kampus on sisällyttänyt Wikipedian jokapäiväiseen koulutukseen erilaisissa muodoissa. Äänitekniikan opiskelijat äänittävät sanojen lausuntaohjeita ja kuvataiteen opiskelijat lataavat Commonsiin piirtämiään nivel-animaatioita. Jokainen oppiaine täydentää avoimen tiedon projekteja omilla vahvuusalueillaan. Wikimaniassa julkistettiin projektin esittelyvideo, joka kannattaa katsoa.

Armeniassa kohderymäksi on otettu myös korkeakoulutasoa nuoremmat oppilaat. Maassa on järjestetty Wiki Camp -leirejä, jolla kymmenet nuoret muokkaavat Wikipediaa joka päivä tuntien ajan. Jokaiselle päivälle on oma teemansa, ja parhaat ryhmät ja yksittäiset muokkaajat palkitaan illan lopuksi. Taitotaso on otettu huomioon, sillä esimerkiksi nuorimmat osanottajat muokkaavat wikisanakirjaa. Kaksiviikkoisen leirin tuloksena oli tuhansia uusia artikkeleita. Reipashenkisen Wiki Campin tunnelmia voi tarkastella Youtubessa.

Useissa Wikipedian kieliversioissa on koulutusprojekti ja sitä tukeva Education-lisäosa asennettuna. Lisäosan avulla Wikipedian sisälle saa luotua kurssialueita, joita voi käyttää opetuksen koordinoimiseen. Lisäosaa voi käyttää myös muuhun tarkoitukseen, ja sitä onkin hyödynnetty esimerkiksi editathoneissa. Suomenkieliseenkin Wikipediaan on tuotu erilaisia kouluprojektitöitä, mutta toiminta on toistaiseksi ollut järjestäytymätöntä ja yksittäisten toimijoiden aikaansaannosta.

Miksi Wikipediaa tulisi käyttää osana koulutusta? Wikipedian artikkelia täydentävä koululainen käsittää uudella tavalla mitä tieto on ja kuinka se rakentuu verkossa. Medialukutaito ja lähdekritiikki kehittyvät, kun tavallisesti Wikipediaa vain tiedonhakuun käyttävästä opiskelijasta tulee tiedon tuottaja – tilanne käännetään päälaelleen, kun Wikipediaa ei enää käytetäkään vain kotiläksyn lähdemateriaalina. Opiskelija myös kokee työnsä uudella tavalla merkittäväksi, kun teksti ei jää vain opettajan pöytälaatikkoon vaan päätyy laajemman yleisön hyödynnettäväksi. Tämä voi lisätä opiskelumotivaatiota.

Seuraava blogaukseni Wikimaniasta tulee käsittelemään Wikipedian Lähdekirjastoa  ja kirjastöyhteistyön mahdollisuuksia Wikipediassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *