Julkinen taide kaduilta nettiin

DroneArt Helsinki! oli Wikimedia Suomen, Maptime Helsingin ja AvoinGLAMin yhdessä järjestämä tapahtuma, jossa kokeiltiin julkisten patsaiden ja veistosten tuomista Wikimedian kautta avoimesti saataville. Saimme samaan aikaan vieraaksemme Wikimedia Ruotsin Jan Ainalin, John Anderssonin ja André Costan. Tavoitteemme oli kuvata patsaita lennokeilla, laittaa patsaiden tietoa kartalle ja mallintaa 3D-malleiksi.

Pikku seminaari

Saimme kokoon erinomaisen ohjelman julkisen taiteen esittämisestä Wikimediassa. Heikki Kastemaa avasi tilaisuuden kertomalla julkisen taiteen kirjoittamisesta Wikipediaan. Hänen mukaansa mitään vakiintunutta kaavaa ei siihen ole, mutta usein artikkelit julkisesta taiteesta sisältävät jonkin tai kaikki seuraavista näkökulmista: teoksen kuvaus, provenienssi ja vastaanotto. Julkisesta taiteesta otettujen kuvien tarkoitus Wikipediassa on välittää tietoa teoksista.

John Andersson kertoi Wikimedia Sverigen käynnistämästä Wiki Loves Public Art -projektista, jonka ansiosta kollegamme Ruotsissa ovat voineet koota koko maan kattavan julkisen taiteen tietokannan. André Costa esitteli projektin synnyttämiä tuotantoja.

Tietokannasta on syntynyt karttapalvelu Offentligkonst.se. Toisessa projektissa on yhdistetty kuvia Wiki Loves Monuments-kilpailusta ja Mapillary-palvelusta.

Julkisen taiteen tekijänoikeus

Suomessa ja Ruotsissa on lähes samanlainen, yleiseurooppalaiseen käytäntöön perustuva tekijänoikeuslainsäädäntö. Teos on suojattu tekijänoikeudella 70 vuotta tekijän kuolemasta. Suojatuista teoksista tehtyjä toisintoja, kuvia tai 3D-malleja ei ole lupa levittää vapaasti. Julkiseen tilaan pysyvästi sijoitetut patsaat ja julkiset rakennukset ovat poikkeus, mutta tätä poikkeusta käsitellään EU-maissa hieman eri tavoin.

Poikkeus on nimeltään freedom of panorama. Sen mukaan julkiseen tilaan tai sen lähelle pysyvästi sijoitetusta teoksesta saa vapaasti ottaa kuvia ja levittää niitä. Ruotsissa saa kuvata vapaasti sekä taideteoksia että rakennuksia ja käyttää uudelleen haluamallaan tavalla. Suomessa rakennuksia saa kuvata vapaasti. Taideteoksia saa myös valokuvata vapaasti, mutta kuvia ei saa käyttää ansiotarkoituksessa.

Ruotsissa tekijänoikeusjärjestö BUS on vaatinut Ruotsin Wikimedialta korvauksia julkisten teosten kuvien julkaisemisesta internetissä. BUSin mielestä kuvien julkaiseminen Internetissä on liian laajamittaista taidekuvien levittämistä. Wikimedia Sverige tukeutuu freedom of panoramaan. Wikimedia Sverigen ja BUSin tapausta käsitellään korkeimmassa oikeudessa. (Mikael Mildén, Konstnärer stämmer Wikimedia, Fria Tidningen 26.3.2015)

Lisäksi Wikimediaan talletettujen kuvien julkaisemisen tulee noudattaa sekä kuvien alkuperämaan, että Wikimedia-säätiön kotimaan Yhdysvaltain tekijänoikeuslainsäädäntöä. Sen takia useammat teokset jäävät Wikimedia Commonsin ulkopuolelle.

Suomenkielisessä Wikipediassa kuvia talletetaan paikallisesti ja niitä voidaan käyttää Suomen tekijänoikeuden mukaisesti sitaattioikeuden perusteella kutakin veistosta kuvaavassa artikkelissa.

Wikimedia-liikkeen edustajat pyrkivät vaikuttamaan meneillä oleviin tekijänoikeuden uudistuksiin Brysselissä, ja yksi tärkeimmistä uudistuksista on freedom of panoraman yhtenäistäminen. Tähän työhön kaivataan myös paikallisia edustajia kustakin maasta.

Lennokit ilmaan

Halusimme kokeilla mahdollisimman montaa eri tapaa kuvata patsaita 3D-malleja varten.

Patsas kuvataan joka puolelta tiheästi. Korkeuksiin yltämisessä auttaa nelikopteri tai pitkä jalusta. Patsaan kaikki sopukat pitää muistaa tallentaa eri kuvakulmilla.

Säätiedotus lupasi myrskytuulta ja rankkasadetta. Pilviä oli taivaalla, kopteri sinkoili tuulen voimasta, mutta saimme kuin saimme aikaan myös pistepilven. Se on tietokoneella tehtävä kolmiulotteinen malli, joka nimensä mukaisesti koostuu pisteistä. Eri kuvakulmista otettuja kuvia vertailemalla niistä löytyvät vastinpisteet saavat avaruudellisen sijainnin yhtä mystisesti kuin maanmittaajat taikovat etäisyyksiä.

Pistepilvi taipui edelleen polygoniverkoksi, josta 3D-printteri teki esineen. Laitamme sen kuvan tänne kun saamme sen. Se on tekijänoikeuksista vapaa. Taiteilija on Bertel Nilsson ja teos on Kotkia, tehty vuonna 1913.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *