Arkistot kuukauden mukaan: heinäkuu 2020

Omatoimikierros: Hämeentie vanhoissa valokuvissa

Lähde kävelyretkelle tutustumaan Hämeentien historiaan! Miltä näytti Hakaniemen tori sata vuotta sitten? Missä sijaitsi elokuvateatteri Kaleva? Entä minkälainen paikka oli ”Sörkan vennu”? Vastaukset näihin sekä paljon muuta löydät Kallion kävelyfestivaalin ja Wikimedia Suomen valmistamalta omatoimikierrokselta, jolla pääset myös valokuvaamaan vanhojen kuvien paikkoja uudestaan.

Omatoimikierros johdattelee läpi Hämeentien historian, Kurvista Hakaniemeen. Kierroksen reitti kulkee kohteelta toiselle, ja jokaisesta kohteesta löydät kännykältäsi historiallisen valokuvan sekä esittelytekstin. 

Voit myös valokuvata itse, miltä kuvien paikat näyttävät nykyään. Kansainvälinen Ajapaik-sovellus auttaa sinua löytämään kuvakulman, josta vanha valokuva on aikoinaan otettu. Näin syntyy ennen ja nyt -kuvapareja, jotka jäävät Ajapaikiin myös muiden tarkasteltaviksi. 

NÄIN OSALLISTUT KIERROKSELLE:

1. Katso reitti ja kohteet

2. Katso ohjeet Ajapaikilla kuvaamiseen

Ajapaik-sovellus toimii vain Android-puhelimilla, mutta kierroksen kuvat löytyvät myös Ajapaikin nettisivulta, jota voit selata millä tahansa älylaitteella tai tietokoneella.

Ajapaikilla kuvatessasi osallistut kulttuuriperinnön ja Helsingin muutoksen tallentamiseen. Kuvista on hyötyä muun muassa museoille, tutkijoille tai kenelle tahansa kaupunkimme historiasta kiinnostuneelle.

3. Lähde matkaan!

Pidä huolta omasta ja muiden turvallisuudesta ulkoillessasi korona-aikana!
* Muista pitää turvaväliä muihin kaupungilla liikkujiin, myös valokuvatessasi.
* Myös kotisohvalta käsin voi osallistua! Voit katsella kuvia Ajapaikin nettisivulta tietokoneellasi tai älylaitteellasi ja lukea niiden taustatietoja tapahtumasivulta. Voit myös ladata Ajapaikiin kuvia omista kuva-arkistoistasi. 

Helsinki rephotography: Kierros on osa Wikimedia Suomen Helsinki Rephotography -hanketta, jossa kannustetaan kaupunkilaisia liikkumaan ja tutustumaan kaupunkiin vanhojen valokuvien avulla.

Tiedustelut: info@wikimedia.fi

Kuva: Signe Brander / Helsingin kaupunginmuseo