Konferenssi päättyi näkymään, jossa suuren salin sermeihin oli laitettu satoja post-it-lappuja ja muistiinpanoja kuin suuressa Wikipedian artikkelien muokkaustapahtumassa konsanaan. Näin käynnistyi Wikimedia-liikkeen strategian suunnittelu Berliinissä, jossa näkemyksistä ja ideoista keskusteltiin kolmen päivän ajan.
Saksan Wikimedian järjestämä konferenssi oli suurempi kuin mikään aikaisempi, siihen osallistui yli 350 henkilöä. Ilman taitavien fasilitoijien panosta näin suuren ryhmän organisointi pienempiin osaryhmiin ja eri teemoihin olisi voinut epäonnistuakin. Mutta ihme ja kumma, tilaisuus pysyi koossa ja tuloksia tuli varsin runsaasti.
Strategia
Wikimedialiikkeen strategian (2017 liikkeen strategiaprosessi) suunnittelu siis käynnistyi Berliinissä. Strategiassa on neljä polkua (Track):
Polku A suuntautuu organisoitujen ryhmien keskusteluihin ja palautteeseen, joihin kuuluu Wikimedialiikkeen yhteistyökumppanit, organisoidut liikkeen komiteat, kuten Funds Dissemination Committee ja Affiliations Committee, Wikimedia Foundationin henkilökunnan jäsenet, Foundationin johtokunta ja muut organisoidut ja osittain organisoidut ryhmät, jotka auttavat liikkeen tukemista.
Polku B suuntautuu tutkimuksiin, keskusteluihin ja palautteeseen yksittäisistä avustajista, kuten muokkaajista, ylläpitäjistä ja vapaaehtoisista kehittäjistä eri kielissä ja Wikimediaprojekteissa.
Polku C keskittyy tutkimuksiin, keskusteluihin ja palautteeseen uusista ja olemassa olevista lukijoista ja yhteistyökumppaneista sellaisilla alueilla, joissa tietoisuus on korkeaa, eli maihin, joissa liike tunnetaan hyvin. Lukijoihin tai mahdollisiin lukijoihin suuntautuva yleisötyö (Outreach) niillä alueilla, joissa tavoitettavuus tiedostamiseen ja käyttöön on korkeaa. Tähän kuuluu myös keskustelu samanmielisistä organisaatioista sekä nykyiset tietoon, yhteisöihin ja teknologiaan liittyvät liikkeen ja sen ulkopuolella olevat asiantuntijat.
Polku D keskittyy tutkimukseen, keskusteluihin ja palautteeseen uusista ja olemassa olevista lukijoista ja yhteistyökumppaneista alueilla, joissa tavoitettavuus on heikko, joka tarkoittaa maita tai kieliä, joissa liike ei ole tunnettu. Yleisötyö lukijoihin tai mahdollisiin lukijoihin suuntautuu niille markkinoille, joissa meillä on tietoisuuden tai käytettävyyden rajoitettu tavoitettavuus. Myös tähän kuuluu keskustelu samanmielisistä organisaatioista, sekä nykyiset tietoon, yhteisöihin ja teknologiaan liittyvien liikkeen ja sen ulkopuolella olevat asiantuntijat.
Ajoitus
Strategiasuunnittelun
Vaihe 1 jatkuu elokuun Wikimania 2017:n asti: Mitä haluamme rakentaa ja saavuttaa yhdessä seuraavan 15 vuoden aikana? Vaihe jakautuu kolmeen jaksoon, joista nykyinen kestää huhtikuun 20. päivään. Jaksojen tarkoitus on myöntää aikaa liikettä tukeville avustajille ja organisoiduille ryhmille keskustella tulevaisuuden suunnista, luoda ideoita ja saavuttaa yhteisymmärrys niistä. Tämän työn tulos tullaan jakamaan koko liikkeen laajuisena strategisena suuntana, joka julkaistaan arvioitavaksi ennen Wikimania 2017-tapaamista.
Vaihe 2 jatkuu Wikimania 2017:n jälkeen: Liikkeen rakenne, roolit ja 3-5 vuoden tavoitteet.
Vaihe 3 vuonna 2018 ja sen jälkeen: Organisaation strateginen ja vuosisuunnittelu.
Voit osallistua joko liittymällä olemassaolevaan keskusteluun tai järjestämällä oma keskustelu.
Suomessa strategiasuunnittelusta vastaa Wikimedia Suomen hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja Tero Toivanen.
Wikimedia Nordic
Viimevuotiseen tapaan Berliinin konferenssin yhteydessä tapasivat myös pohjoisimman Euroopan Wikimediat. Paikalla olivat edustajat Latviasta, Virosta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Suomesta. Tapaamisen keskustelumuistiinpanot löytyvät Metassa tästä.
Tapaamisessa ilmoitettiin seuraavia asioita:
- Wikimedia Ruotsi järjestää Moninaisuus (Diversity) -aiheisen kansainvälisen tapahtuman tämän vuoden lokakuussa, joka jatkaa Berliinissä ja Washingtonissa järjestettyjä vastaavia. Tapahtumaan odotetaan noin 80 henkilöä. Tapaamisen yhteydessä voitaisiin järjestää Wikimedia Nordic -tapaaminen, aiheena esim. Freedom of Panorama, 20-50 osallistujaa.
- WM Ruotsi järjestää myös kansainvälisen GLAM -leirin vuoden 2018 syksyllä, johon toivotaan suunnittelualoitteita myös WM Nordicin piiristä. Ja kuten aikaisemmin on kuultu, Ruotsi aikoo hakea Wikimania 2019:n järjestämistä. Tässä meillä varmaan tarjoutuu aiheita yhteistyöhön.
- Kerroin suomenkielisen Wikipedian Suomi100:n kansainvälisestä käännöskilpailuhankkeesta. Viron Kaarel Vaidla totesi, että syntymäpäiviä voisi myös liittää yhteen, ovathan edessä myös Viron itsenäisyyden satavuotissynttärit.
- Esitin myös pohjoismaisille kollegoille jonkinlaisen Inter-Wiki vaihto-ohjelman kehittämistä, jossa lähialueilla toimivat aktivistit voisivat tutustua toistensa toimintaan seuraamalla erilaisia tapahtumia.
- Virossa järjestetään 1.-2. marraskuuta 2017 kansainvälinen tapaaminen, jonka aiheena on avoin data ja avoin tieto. Tilaisuus järjestetään uudessa Eesti Rahva Muuseumissa (ERM) eli kansallismuseossa Tartossa ja mukaan mahtuu noin 200 henkeä. Viron Wikimedian uusi toiminnanjohtaja Marta Peebo arveli myös, että esittämäni ajatus pohtia faktantarkistusta ja Wikipediaa voisi olla myös yksi konferenssin aihe. Kyseessä on yksi kahdeksasta Viron Euroopan Neuvoston presidenttivuoden virallisesta tapahtumasta.
- Sharing is Caring -organisaatio järjestää 19.-21. marraskuuta 2017 Tanskan Århusissa konferenssin aiheesta Digitisation and social impact?
Punaiset listat
Rosie Stephenson-Goodknight oli perehtynyt siihen Wikipediassa todettuun ongelmaan, että miltä tahansa alalta saattaa puuttua merkittäviä artikkeleita. Suomenkielisessä Wikipediassahan puuttuvia artikkeleita eli punaisia linkkejä on koottu paitsi artikkelitoiveiden luettelossa, myös wikiprojektien, kuten muokkaustapahtumien yhteydessä. Rosiella tuntui olevan kuitenkin systemaattisempi ja kattavampi lähestymistapa asiaan.
Punaiset listat (Redlist) ovat punaisten linkkien luetteloita. Jotkut yhteisöt ovat koonneet niitä suuria määriä, kuten WikiProject Women in Red (WiR), yli 300. Näitä listoja voivat koota kaikki, ne on suunnattu kaikille ja niitä voi käyttää kaikkien tapahtumien yhteydessä.
WiR:in redlistejä pidetään yllä projektin mallineessa. Projektin osallistujien mielestä punaisten listojen arvo vastaa artikkelien luomista.
Punaisten listojen lajeja ovat:
- Joukkoistetut: Joissa on puuttuvia artikkeleita joltain alalta.
- Sanakirjoihin perustuvat: Sanakirjat, antologiat tai muut kirjat.
- Wikidatan avulla luodut: Voi tehdä SPARQlin avulla ja päivittää Listeriabotilla.
- Tunnisteen (ODNB) avulla luodut: (Kuten Base Léonore, Bibliothèque nationale de France, CiNii, Czech National Authority Database, Freebase, Integrated Authority File, International Standard Name Identifier, Library of Congress Control Number, National Library of Australia, ORCID, Système universitaire de documentation, Union List of Artist Names, Virtual International Authority File, Web NDL Authorities)
Punaisten listojen tarkoitus on olla perusta uusien artikkelien luomiselle. Kaikkien uusien artikkeleiden ja (linkkien) pitäisi olla wikimerkittäviä. Laatijoiden pitäisi varoa systeemistä vinoumaa ja huomioida, että joistakin punaisista linkeistä on artikkelit muilla kielillä, mutta monia ei ole vielä missään Wikipediassa, joten käännnösapua voidaan tarvita. Ja “sinistyneitä” linkkejä voi poistaa vapaasti.
Joukkoistetuissa punaisissa listoissa voi tarjota tietolähteitä aina kun mahdollista. Jokainen voi täydentää epätäydellisiä ja kehittämisvaihessa olevia listoja.
Wikimedian resurssikeskus
Wikimedia Resource Center on uusi, kätevä hubi, josta löytyvät kaikki Wikimediaresurssit vähällä etsimisellä. Sen pääkohdat ovat:
Contact and Questions, Skills Development, Grants Support, Programs Support, Product Development, Global Reach, Legal, Communications, Consultations Calendar
Suomesta Wikimedia konferenssiin 2017 osallistuivat Jaakko Pirinen ja Heikki Kastemaa