Arkistot kuukauden mukaan: joulukuu 2016

Wikiloikan vuosi 2017

Syyskokouksen yhteydessä tutustuttiin myös Tampereen Vapriikissa tammikuussa avattavaan upouuteen Suomen pelimuseoon. Kuva: Olimar CC-BY-SA 4.0

Syyskokouksen yhteydessä tutustuttiin myös Tampereen Vapriikissa tammikuussa avattavaan upouuteen Suomen pelimuseoon. Kuva: Olimar CC-BY-SA 4.0

Yhdistyksen syyskokous pidettiin Tampereella lauantaina 10.12.2016. Saimme kokoon melko mittavan toimintasuunnitelman otsikolla Wikiloikan vuosi 2017. Ja hyväksyimme myös tulo- ja menoarvion.

Kokouksessa valittiin puheenjohtajaksi Heikki Kastemaa (Käyttäjä:Kulttuurinavigaattori), sekä hallituksen jäsenet:

  • Minna Turtiainen (Käyttäjä:Minna Turtiainen)
  • Kimmo Virtanen (Käyttäjä:Zache)
  • Teemu Perhiö

uusina jäseninä valittiin:

  • Tero Toivanen (Käyttäjä:Teromakotero) ja
  • Petri Tonteri (Käyttäjä:Ptont)

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan ja muut toimihenkilöt.

Wikipedia <3 kirjastot

Naistenpäivänä Kaisakirjastossa järjestettiin Sata naista -muokkaustapahtuma, jossa lisättiin Wikipediaan tietoa merkittävistä naisista. Artikkelien tietojen tulisi olla tarkistettavissa luotettavista lähteistä.

Naistenpäivänä Kaisakirjastossa järjestettiin Sata naista Wikipediaan -muokkaustapahtuma, jossa lisättiin Wikipediaan tietoa merkittävistä naisista. Kirjastot ovat mainiota paikkoja muokata Wikipediaa, sillä lähteet ovat paikan päällä! Kuva: Teemu Perhiö CC-BY-SA 2.0.

Wikipedian kirjastovuosi 2017

Verkossa julkaistavaa Wikipedia-tietosanakirjaa tukevan Wikimedia Suomen painopiste vuonna 2017 on yhteistyö kirjastojen kanssa. Kirjastot ovat osa yhdistyksen niin sanottuja GLAM (galleriat, kirjastot, arkistot, museot) -alojen yhteistoimintaa.

Kutsumme yleisiä kirjastoja järjestämään Wikipedian muokkaustilaisuuksia kirjastoissa ensi vuoden aikana. Tapahtumissa päivitetään Wikipedia-artikkeleita paikallisiin tai yleisesti kiinnostaviin aiheisiin liittyen. Tässä esimerkki Helsingin Viikin kirjaston Wikitapahtumasta. Tarjoamme koulutusta tapahtumien järjestämiseksi.

Wikipedian lähdekirjasto puolestaan käynnistää tammikuussa 2017 kampanjan, jonka tavoitteena on saada jokainen kirjastonhoitaja lisäämään yksi viitteistetty tietolähde Wikipediaan. Wikimedia Suomi tarjoaa kampanjan aikana apua kirjastoille Wikipedian muokkaamisessa.

1lib1ref-kampanja

Wikipedian Lähdekirjaston pöllö kannustaa lähdejahtiin! Heatherawalls CC-BY-SA 3.0.

Wikipedian Lähdekirjaston pöllö kannustaa lähdejahtiin! Heatherawalls CC-BY-SA 3.0.

Wikipedian Lähdekirjasto aloittaa 1lib1ref-kampanjan, jossa haastetaan jokainen kirjastonhoitaja lisäämään yksi lähde Wikipediaan. Kansainvälinen kampanja käynnistyy 15. tammikuuta ja päättyy 3. helmikuuta 2017. Tarvitsemme apuasi!

Wikipedia perustuu lähteisiin, joista artikkelin tiedot voi tarkistaa. Wikipedian yhteisö ei halua lukijoiden vain “luottavan Wikipediaan”. Wikipedia on alati muuttuva tietolähde, jonka lähteiden kriittinen arviointi on olennainen taito. Kirjastonhoitajat ovat asemassa, jossa he voivat kumota virheellisiä käsityksiä ja käyttää Wikipediaa työkaluna informaatiolukutaidon kehittämisessä. Näiden taitojen opettaminen voi kuitenkin olla hankalaa ilman kokemusta Wikipedian sisällön tuottamisprosessista.

1lib1ref-kampanjassa kirjastoväki arvioi Wikipediaa kriittisesti osallistuen samalla sen kehittämiseen lähdeviitteitä lisäten. Toivomme, että 1lib1ref antaa kirjastonhoitajille työkaluja ja apua Wikipedian soveltamiseen osana laajempaa tutkimuksen tekemisen kenttää.

Etsimme yhteistyökumppaneita, jotka voivat:

  • Jakaa kampanjaa verkostojensa kanssa ja rohkaista järjestämään paikallisia 1lib1ref-tapahtumia — kuten kokoontumisia, joissa kirjastonhoitajat oppivat lisäämään lähteitä Wikipediaan.
  • Julkaista blogikirjoituksia tai käydä julkista keskustelua Wikipedian ja kirjastojen roolista. Esimerkkejä viime vuodelta:
  • Auttaa kasvattamaan tietoisuutta ja innostusta kampanjasta sosiaalisessa mediassa hashtagilla #1lib1ref

1lib1ref-kampanja järjestettiin ensimmäisen kerran alkuvuodesta 2016. Ensimmäisenä mukaan liittyi kirjastojen ryhmä Kataloniasta, sitten useita yliopistojen kirjastoja Yhdysvalloissa, Walesin kansallinen kirjasto, sekä kirjastoja Australiasta, Hollannista ja Tanskasta. Järjestäjät arvioivat kampanjan tuottaneen yhdeksällä eri kielellä yhteensä noin 2000 muokkausta.

Jos olet kiinnostunut, käy kampanjan kotisivuilla osoitteessa 1lib1ref.org ja kommentoi tähän blogaukseen, kuinka haluat osallistua. Voit myös lähettää sähköpostia suomenkielisen Lähdekirjaston koordinaattorille Teemu Perhiölle (teemu.perhio [at] gmail.com).

Yhteistyöterveisin,

Teemu Perhiö
Wikipedian Lähdekirjaston tiimi,

Wikimedia Suomi ry

Raportti Brysselistä

Kävin Brysselissä Wikimedian ”miehemme Brysselissä” Dimitar ”Dimi” Dimitrovin kutsumana vapaaehtoisena esittelemässä 16.-19.11.2016 Wikimedia Suomen lausuntoa EUn tekijänoikeusdirektiivistä. Tapasin MEPit Henna Virkkusen (kok./EPP) sekä sihteerin ja avustajia), Miapetra Kumpula-Natrin (sos. dem ja avustajia) ja Nils Torvaldsin (r.) avustajan EU parlamentin talossa. Tapaamisen aiheena oli Wikimedia Suomen tekijänoikeuslausunto. Kaikki avustajat kiittelivät siitä, että lausunto oli tehty ajoissa. MEPit ja avustajat suhtautuivat myönteisesti lausuntoomme, varsinkin maisemanvapausasiaan.

Direktiivin käsittely etenee EU:ssa maalis-huhtikuussa yleiskuulemisella ja touko-kesäkuussa EU parlamentin käsittelyllä. Myöhemmässä vaiheessa voimme vielä tehdä sanakohtaisen muutosesityksen direktiivitekstiin, mitä suositeltiin. Eräässä keskustelussa tuli esille lausuntomme Suomen opetusministeriöön ja avustaja kehotti pyytämään audienssia myös ministeriöön. Ehdotan, että Wikimedia Suomen hallitus hakisi audienssia opetusministeriöön tammikuussa 2017.

Keskusteluissa kerroin MEPeille ja avustajille myös Wikimedia Suomen toiminnasta ja Wikimedialiikkeestä. Tämä herätti selvästi kiinnostusta ja kaksi mepeistä ehdotti, että järjestäisimme ainakin heidän poliittisille ryhmilleen esittelyn Wikipediasta.

Osallistuin torstaina 17.11. myös EPP-puolueen järjestämään esittely- ja keskustelutilaisuuteen Wikipediasta. Dimi Dimitrov esitteli Wikipediaa ja aiheesta käytiin perusteellinen keskustelu. Tilaisuus oli osa europuolueen kuukausittain järjestämiä viestintäaiheisia tilaisuuksia.

Keskustelu oli varsin asiantuntevaa johtuen ilmeisesti siitä, että tilaisuuteen osallistui pääasiassa puolueen tiedottajia, viestintäasiantuntijoita, MEPpejä ja avustajia sekä harjoittelijoita. Keskusteltiin esimerkiksi niistä ongelmista, joita poliitikon henkilöartikkelin päivittäminen Wikipediassa aiheuttaa. Myös Wikipediaan vaikuttamisesta keskusteltiin. ”Mitä te teette venäläisille trolleille?” meiltä kysyttiin. Kysymys oli ajankohtainen ilmeisesti siksi, että asiantuntijat ovat havainneet maksettujen trollien vaikutusta suuriin eurooppalaisiin kielialueisiin (puola, saksa, ranska, englanti). Vastasin, että ainoa keino ehkäistä vaikuttamisyritykset Wikipediaan on lähdekritiikki, eli sen arvioiminen, onko kyseessä oleva tietolähde luotettava kyseisen artikkelin kannalta ja ylipäätään se, että opitaan arvioimaan tietolähteitä.

Heikki Kastemaa

Wikimediaa ja Wikipediaa esittelemässä Brysselin EU parlamentissa. Vasemmalla edessä Dimitar Dimitrov, oikealla Heikki Kastemaa.

Wikimediaa ja Wikipediaa esittelemässä Brysselin EU parlamentissa. Vasemmalla edessä Dimitar Dimitrov, oikealla Heikki Kastemaa. Kuva: Xavier Cailleau.

Viro–Suomi artikkelien kirjoituskilpailu Wikipediaan

Flag of Estonia.svgFlag of Finland.svg

Viron- ja suomenkielisissä Wikipedioissa järjestetään ensimmäinen Viro–Suomi artikkelien kirjoituskilpailu 6. joulukuuta 2016 – 5. tammikuuta 2017.

Tavoitteena on kirjoittaa ja täydentää Viroa ja Suomea koskevia Wikipedia-artikkeleita niin, että virolaiset lisäävät Suomea koskevia artikkeleita vironkieliseen Wikipediaan. Suomalaiset kirjoittavat Viroa koskevia artikkeleita suomenkieliseen Wikipediaan.

Kaikki voivat osallistua kilpailuun. Osallistuminen edellyttää, että käyttäjä rekisteröityy Wikipediaan, etsii sopivan aiheen ja aloittaa kirjoittamaan tai kääntää artikkelin sopivasta aiheesta. Artikkelin voi myös kääntää viron- tai muunkielisestä Wikipediasta.

Voit ilmoittautua osallistujaksi tällä sivulla: Wikipedia: Viro-Suomi artikkelien kirjoituskilpailu 2016 osallistujat. Parhaat kirjoittajat valitsee tuomaristo ja heidät palkitaan. Arvioinnissa huomioidaan sekä artikkelien laatu, että aiheen merkittävyys. Palkinnot myöntää Wikimedia Suomi.