Wiki Loves Monuments -kilpailun ensimmäinen viikko

Ensimmäinen viikko Wiki Loves Monuments -kilpailua on takana. Nyt on siten sopiva aika kirjoittaa toteutuksesta sekä miten tehdyt asiat ovat ensimmäisen viikon aikana toimineet. Tärkein aluksi mainittava asia on se, että kuvia on tähän mennessä saatu yli 300, ne ovat upeita ja kilpailuun voit osallistua tästä linkistä.

Wiki Loves Monuments on siis valokuvauskilpailu, jonka ideana on koota vapaasti käytettäviä valokuvia yhteiseen kuvapankkiin siten, että tarjotaan helppo ja houkutteleva väylä niiden tallentamiseen. Tämä on kuitenkin vain toinen puoli asiasta. Kuvaajalle näkymättömämpi puoli on se, että kilpailussa pyritään kirjaamaan kuvien yhteyteen myös täsmällisesti tieto siitä mitä kuvassa on.

Tämä tapahtuu Wiki Loves -kilpailuissa siten, että kuva tallennetaan valitsemalla kuvattu kohde listalta tai kartalta. Tehdyn valinnan perusteella kuvien yhteyteen tallennetaan kuvattavan asian tunniste sekä muita tietoja. Tunnisteet joita käytämme tässä kuvien sitomiseen kohteisiinsa ovat Wikidata, RKY ja muinaisjäännösrekisteri -tunnisteet.

Seuraavaksi siitä miten tämän toteutimme.

Wikidata ja SPARQL

Käytännössä koko systeemi toimii tavalla tai toisella Wikidatan päällä johon olemme tallentaneet tiedot kuvattavista kohteista. Tämän jälkeen loimme Wikipediaan luettelot kuvattavista kohteista siten, että listasimme SPARQL-kyselykielellä ne kohteet, joilla on joko RKY- tai muinaisjäännösrekisteritunniste TAI ne ovat tunnisteen sisältävien Wikidata-kohteiden osia.

Tallennetut tiedot ovat tämänkaltaisia:

Wikidatasta kohteet haetaan seuraavankaltaisella SPARQL-kyselyllä:

 #Wiki Loves Monuments Finland
 SELECT ?item ?itemLabel ?rkyid ?mjid ?coord ?image
 WHERE
 {
 { ?item wdt:P361 ?rky . ?rky wdt:P4009 ?rkyid . }
 UNION
 { ?item wdt:P4009 ?rkyid . }
 UNION
 { ?item wdt:P4106 ?mjid. }
 UNION
 { ?item wdt:P361 ?mj . ?mj wdt:P4106 ?mjid . }
 OPTIONAL { ?item wdt:P625 ?coord }
 OPTIONAL { ?item wdt:P18 ?image }
 SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "fi". }
 }

Voit kokeilla kyselyä linkistä https://tinyurl.com/wlm-fi-sparql1

Linkistä avautuvalla sivulla kysely ajetaan klikkaamalla vasemman alakulman “play”-kolmiota. Tuloksen tultua kolmion alapuolella olevasta hampurilaismenusta voi valita miten tulokset näytetään. Tulostusmuodoista myös “map” ja “image grid” ovat tälle haulle käyttökelpoisia.

Wikipedian luettelot

Wikipedian luetteloihin tiedot siirtyvät siten, että ListeriaBot tallentaa luettelot Wikipediaan kerran tai kaksi päivässä. Wikipedian kannalta luettelo on siis samanlaista wikikoodia kuin mitä ihmiset kirjoittavat eikä luettelo päivity dynaamisesti kuin pieneltä osin.

Tässä on esimerkki luettelosta. Sivun wikikoodista näkee koko SPARQL-kyselyn. Esimerkissä käytetyn rivi-mallineen tulostuksen toteuttaa tämä moduuli.

Mobiilikartta

Karttakäyttöliittymässä kohteet hakevan SPARQL-kyselyn näkee  kun valitsee kartan oikeassa yläkulmassa olevasta hampurilaismenusta kohdan SPARQL-suodatin. Kartta saa sen kartalle johtavan linkin mukana.

Luetteloiden lisäksi meillä on käytössä erillinen Wikishootme-sivusta muokattu mobiilikartta. Teknisesti tämä on Leaflet-karttakirjastoa ja OpenStreetMap-karttaa käyttävä karttasivu. Kartalla näkyvät kohteet haetaan tällä SPARQL-kyselyllä.

Commons-tallennus

Sekä Wikipedian luettelot, että mobiilikartta tallentavat kuvan siten, että ne avaavat Wikimedia Commonsin  tallennuskampanjan sopivilla url-parametreilla. Välitettävät parametrit ovat käytetty kampanja, kuvausteksti, koordinaatit, Wikidata-tunniste ja Commonsin luokat. Tallennuksen jälkeen Wikidata-tunnistetta käytetään siihen, että sen avulla haetaan kuvan tietoihin RKY- tai muinaisjäännösrekisteritunnisteet.

Mikä ei mennyt kuin Strömsössä?

Koska teemme tätä ensimmäistä kertaa, niin vastaan tuli luonnollisesti myös odottamattomia asioita.

Yksi sellainen oli, että vaikka Wikipedian moduulien avulla on mahdollista hakea asioita dynaamisesti, niin joko luetteloiden koko kasvoi yli mediawikin kokorajoituksen tai sitten sen päivittämiseen kului järjestelmältä liikaa aikaa. Kummassakin tapauksessa mediawiki jätti osan sivusta näyttämättä.

Tämän seurauksena väliaikaisratkaisuna tallensimme mahdollisimman suuren osan sisällöstä valmiiksi muotoiltuna ja jouduimme yksinkertaistamaan karttoja tai Helsingin tapauksessa jättämällä karttojen tilalle pelkät linkit.

Toinen seikka mihin emme olleet varautuneet oli se, että tiedon lisääminen Wikidataan ei pelkästään riitä vaan jos kohteiden rajoihin halutaan viitata kartalla, niin myös OpenStreetMap:ssa pitää olla tieto viitatun kohteen Wikidata-tunnisteesta. (Esimerkki: Seminaarinmäen rakennukset -kartta ja rakennus OpenStreetMap:ssa)

Suurimmassa osassa kuvauskohteista tällä ei ollut väliä, mutta OpenStreetMapissa olevia tunnisteita oltaisiin tarvittu silloin kun oltaisiin haluttu näyttää kuvauskohteena olevia teitä ja jokia. Siten näiden tunnisteiden kirjaaminen OSM-kartalle on vielä edessä.

Linkkejä

 

One thought on “Wiki Loves Monuments -kilpailun ensimmäinen viikko

  1. Päivitysilmoitus: Wiki Loves Monuments in Finland - Wikimedia Suomi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *