Mitä Suomesta kirjoitetaan Wikipediassa muilla kielillä, mutta ei suomeksi?

Wikidata, Wikimedia-perheen dataprojekti sai alkunsa, kun kaikenkielisten Wikipedia-artikkeleiden kielilinkit siirrettiin yhteen tietokantaan. Jokaisesta aiheesta on nyt yksi kohde Wikidatassa ja siitä kirjoitetut erikieliset artikkelit viittaavat toisiinsa sen avulla.

Sen ansiosta voi esimerkiksi löytää, mitä artikkeleita Suomesta on kirjoitettu muilla kielillä, mutta ei suomeksi. Kokeile Not in the other language -hakua!

Screen Shot 2016-12-30 at 11.26.37

Kiehtovia ovat erityisesti puuttuvat artikkelit Suomessa vaikuttaneista henkilöistä.

Miten artikkeleita voi kääntää vaivattomasti?

Kun asentaa käännöstyökalun omissa Wikipedia-asetuksissa, saa käyttöön kääntämistä helpottavat ominaisuudet.

Screen Shot 2016-12-30 at 11.51.26

Selatessa muun kielistä Wikipediaa, puuttuvan artikkelin kielilinkki näkyy harmaana, kun puolestaan olemassaolevan artikkelin linkki on sininen. Harmaata linkkiä klikkaamalla pääsee kääntämään artikkelia sille kielelle.

Screen Shot 2016-12-30 at 13.05.58

Työkalu auttaa paljossa: Se löytää vastaavia linkkejä suomenkielisestä Wikipediasta alkuperäiskielen linkeille. Käytettävissä on myös automaattikäännös. Lisätyötä vaativat erityisesti luokittelu ja lähteiden tarkistaminen. Teksti ei ole myöskään valmista, eikä automaattikäännöksen tarjoamiin käännöksiin kannata kritiikittä luottaa, vaan jokainen tiedonsiru on tarkistettava.

Screen Shot 2016-12-31 at 15.49.16

Omat käännökset näkyvät nyt uudessa valikossa. Käännöksen voi jättää toistaiseksi julkaisematta, jos on epävarma lähteistä tai faktoista ja julkaista vasta tarkistettuaan.

Screen Shot 2016-12-30 at 13.09.52

Joidenkin korjausten tekeminen on kuitenkin helpompaa julkaistussa artikkelissa Visuaalisen muokkaimen avulla, kuten esimerkiksi lähdeviitteiden tekeminen.

Screen Shot 2016-12-30 at 13.26.45

Jos työstät artikkelia vielä useita tunteja, kannattaa artikkelin alkuun ensin lisätä malline Työstetään.

Screen Shot 2016-12-30 at 13.22.39

Otsikkokuva: Festmåltid vid hovet i Wien ”En grand couvert” (Wikidata), Johan Lundbergin tekemäksi väitetty – Nationalmuseum, Public Domain. Kuvan henkilöt: Adam Horn af Ekebyholm, Birgitta Christina Sparre, Ulrika Lovisa Tessin, Gustav David Hamilton, Karl VI, Elisabet Kristina, Carl Gustaf Tessin, Ludwig Altheim, Cobentzl ja Rudolf Josef I

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *