Wiki Loves Monuments tulee taas!

Vuosittainen maailmanlaajuinen valokuvauskilpailu Wiki Loves Monuments järjestetään taas syyskuussa.

Suomen osakilpailussa kuvataan eri puolilla maata sijaitsevia kulttuuriperintökohteita. Tämän vuoden kotimaiseen kilpailuun voi osallistua myös jälleenvalokuvaamalla historiallisia valokuvia niiden tapahtumapaikoilla. Erityisteemana ovat vuonna 1918 kuvatut kuvat. Vanhoista ja uusista kuvista muodostuu ennen ja nyt -kuvapareja samalla kun paikoista muodostuu muistopaikkoja kartalle.

Kilpailuun osallistutaan etsimällä kuvattava kulttuuriperintökohde kohdeluettelon tai kartan avulla ja tallentamalla kuva 1.–30.9.2018 välisenä aikana. Kuva saa olla otettu aikaisemminkin. Finnasta löytyviä vanhoja valokuvia jälleenvalokuvataan Ajapaik-mobiilisovelluksella Androidille, jolla kuvaparin voi myös ladata kilpailuun.

Museoiden kannattaa nyt houkutella kävijöitä kuvaamaan paikallisia kohteita, koululaiset tai opiskelijat voivat tehdä kuvaamisesta tämän syksyn projektin ja fotokerhot voivat järjestää kuvaussafareita. Tutustu vinkkeihin Wiki Loves Monuments -sivustolla!

Kilpailuun osallistuvat kuvat tulevat vapaaseen käyttöön Wikimedia Commons -sivustolla. Lisäksi Museovirasto arkistoi valikoidun otoksen kuvia kuvakokoelmiinsa pysyvää säilytystä varten.

Suomen osakilpailun järjestävät Wikimedia Suomi ry ja Museovirasto yhteistyössä Finnan ja Ajapaikin kanssa. Kilpailu on osa meneillään olevaa Kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta.

2 thoughts on “Wiki Loves Monuments tulee taas!

 1. Kuvaaja

  Millaisia kuvia tarkalleen ottaen saa kuvata? Tuolla näkyy olevan osallistuttu esimerkiksi jostain joesta otettuja kuvia eikä kuvassa näy rakennuksen rakennusta tai monumenttia.

  Eli voi siis luontoakin kuvata?

  Vastaa
 2. Susanna Ånäs Artikkelin kirjoittaja

  Hei ja kiitos kommentista!
  Kilpailun sääntöjen mukaan (http://wlm.wikimedia.fi/saannot/) kansainvälisessä kilpailussa kuvataan kohteita, joilla on tunniste valtakunnallisissa kulttuuriperintörekistereissä. Kotimaisessa kilpailussa on kaksi sarjaa. Mainitun lisäksi voi jälleenvalokuvata Finnan kokoelmista löytyviä avoimia historiallisia valokuvia niiden kuvauspaikoilla. Kummassakin sarjassa vaaditaan tunniste tai linkki. Luonnollisesti kuvat, jotka eivät täytä ehtoja, eivät voi osallistua kilpailuun.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *