Wiki Loves Monuments -tuomaristolta vinkkejä kuvaamiseen

Wiki Loves Monuments -valokuvauskilpailu alkaa ensi lauantaina. Kilpailussa kuvataan suomalaisia suojeltuja rakennuksia, valtakunnallisesti merkittäviä rakennettuja ympäristöjä ja arkeologisia kohteita. Wikimedia Suomi ry ja Museovirasto järjestävät kilpailun Suomessa nyt toista kertaa. Viime vuonna kuvia kertyi 2259 kappaletta 92 kuvaajalta. Näistä jo kolmasosa on käytössä Wikipedian kuvituksena.

Tämän vuoden kotimaiseen kilpailuun on mahdollista osallistua myös jälleenvalokuvaamalla historiallisia valokuvia niiden tapahtumapaikoilla. Kilpailusarjan erityisteemana ovat vuonna 1918 kuvatut kuvat. Vanhoista ja uusista kuvista muodostuu ennen ja nyt -kuvapareja samalla kun paikoista muodostuu muistopaikkoja kartalle.

Tuomariston neuvoja onnistuneisiin valokuviin

Mojo Erämetsä

Kuva: Mojo Erämetsä.

Olen toiminut Art Directorina useissa mainostoimistoissa viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Päätyöni ohella toteutan itseäni erilaisten omien valokuvaprojektien kautta. Yksi sellainen on ”Aikamatkakuvia Helsingistä”.

www.aikamatkakuvia.fi

Kuvausvinkki

Kun lähdet suunnittelemaan kuvausta, niin mieti millainen sää ja vuorokauden aika kyseiseen kuvaan parhaiten sopisi ja yritä päästä kuvaamaan sellaisella hetkellä. Esimerkiksi suora auringonpaiste pilvettömältä taivaalta ei ole kuvauksen kannalta kovin ihanteellinen tilanne. Vielä tarkempaa suunnittelua varten kannattaa ladata puhelimeen sovellus, jolla voit helposti tarkistaa mistä suunnasta ja miltä korkeudelta aurinko paistaa mihinkin aikaan.

Tommi Kovala

Olen graafinen suunnittelija. Oma alani on tiedon visualisointi. Tiedon on oltava näkyvää, että useimmat ihmiset sen ymmärtävät.

Kuvausvinkki

Sinulla on tehtävä: kerro kuvan keinoin tärkein asia kohteesta. Teoksesi on sekä dokumentaarisesti että taiteellisesti vahva. Kun saavut paikalle, saat monia ideoita. Älä toteuta niistä ensimmäistä heti, vaan valitse saamistasi oivalluksista paras.

Riitta Moisander

Riitta on kouluttanut sukupolvittain taiteen moniosaajia Savonlinnan taidelukiossa. Hänet tunnetaan työstään taiteen ja kulttuurin puolesta Etelä-Savossa.

Elina Paasonen

Eriika Ahopelto/Aamulehti

Olen journalisti, joka rakastui digitaalisen kerronnan mahdollisuuksiin muutoksen mukana, tehtävä kerrallaan.

Juuri alkaneen lukuvuoden 2018–2019 työskentelen Tampereen yliopistossa journalistiikan oppiaineen vierailijaprofessorina. Pyrin jakamaan työssäni oppimaani journalismin ja kuvajournalismin opiskelijoille sekä oppimaan itse opiskelijoilta ja uusilta kollegoiltani.

Kuvausvinkki

Kuvaaminen edellyttää aina valintoja. Mieti ensin, mitä haluat kuvallasi kertoa ja dokumentoida, vasta sitten, miten aiot sen tehdä.

Tutustu kohteeseesi rauhassa. Yksityiskohdat voivat paljastaa yllättäviäkin asioita kuvattavasta kohteesta.

Konteksti vaikuttaa paljon siihen, miten tulkitsemme kuvaa. Emme aina pysty itse vaikuttamaan, missä yhteydessä kuva on esillä.

Keskustele muiden kanssa kuvista ja näytä töitäsi. Saat arvokasta palautetta ja uusia ideoita.

Jussi Tiainen

Lapsenlapset kutsuvat Äijäksi. Harrastan valokuvausta ja hengissä pysymistä.

Olen valokuvaaja – ollut jo vuodesta 1975. Olen kuvannut arkkitehtuuria, designia ja taidetta sekä kustantanut taidekirjoja. Olen tehnyt useita yksityisnäyttelyitä, joita on ollut lähes kolmessakymmenessä maassa. Tällä hetkellä nautin ylimääräistä taiteilijaeläkettä.

Kuvausvinkki

Käytä jalustaa. Sommittele huolellisesti. Seuraa auringon liikkeitä. Tarkkaile kuvattavaa kohdetta eri vuorokauden aikoina ja erilaisissa valoissa. Muista, että valokuva on kaksiulotteista taidetta ja arkkitehtuuri kolmiulotteista. Sinulla on valta valita se yksi piste, josta kohteesi on parhaimmillaan. Lopuksi: pystyt linjat ovat pystyjä myös kuvissa!

Soile Tirilä

Olen arkkitehtuurikuvaukseen ja rakennetun kulttuuriympäristön dokumentointiin erikoistunut intohimoinen voimalajeja harrastava palstaviljelijä.

Kuvausvinkki

Kuvasitpa kännykällä, tabletilla, kompaktikameralla tai järjestelmällä tutustu käytössäsi olevan laitteen tekniikkaan. Puhelimestasikin löytyy muita kuin automaattiasetuksia ja kompaktikameroilla pääsee jo puoliautomatiikan ja manuaalisäätöjen maailmaan.

Kuvatessasi rakennuksia kiinnitä huomiota pysty- ja vaakalinjoihin. Jos joudut tilttaamaan eli kallistamaan kameraa ylöspäin pystylinjat kapenevat kuvassa ylöspäin. Helpottaa, jos hakeudut kuvatessa ylemmäs suhteessa kohteeseen. Mikäli mahdollista, käytä jalustaa. Linjoja voi korjata myös kuvankäsittelyohjelmalla, mutta maltillisesti niin, etteivät mittasuhteet vääristy.

 

Hyödynnä rekisteriaineistoja monipuolisesti: Museoviraston www.rky.fi ja www.kyppi.fi palveluista löytyy valokuvien lisäksi myös kartta-aineistoa ja lyhyet kuvaukset kohteiden historiasta. Tutustu kohteesi historiaan, siten voit saada uusia kuvausideoita.

Kirkas auringonpaiste ei useinkaan ole paras kuvaussää. Tarkkaile ja kuvaa kohdettasi eri vuorokaudenaikoina ja erilaisissa valaistus- ja sääolosuhteissa.

Linna, rautatieasema, kirkko, kauppakeskus, kerrostalo, tori, hautaröykkiö, rantatie, katunäkymä…. Mieti miten kuvauskohdettasi käytetään, miten ihmiset ja heidän toimintansa voisi kuvissa näkyä.


Tutustu kilpailuun osoitteessa wlm.wikimedia.fi!

Tulosta Wiki Loves Monuments -juliste työpaikalle, koulun seinälle, lipputiskille tai kerhotilaan ja houkuttele asiakkaasi, kollegasi tai oppilaasi kuvaamaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *