Wikimedia Hackathon 2017

Kuvaaja: Shrini, lisenssi: CC BY 2.0

Kirjoittelen tähän muistiinpanoja viikonloppuna pidetystä Wikimedia Foundationin Wienin hackathonista. Tapahtuma oli Wikimedia Foundationin vuosittainen Keski-Euroopaassa pidettävä tekniikkatapaaminen. Tänä vuonna tapahtumaan osallistui noin 260 henkilöä. Näistä kolmannes oli säätiöllä töissä, 27% eri paikallisyhdistysten kautta tulleita ja 40% muita. Yleensä näissä tekniikkatapaamisissa on ollut jokin, jos ei ohjelmaan kirjoitettu, niin ainakin havaittavissa oleva teema jota on edistetty.

Tänä vuonna teema oli tekniikan sijaan mentoroinnin kokeileminen. Tässä eri aihealueisiin perehtyneet henkilöt saivat seuraansa muutaman aiheesta kiinnostuneen ja he opastivat viikonloppuna ajan näitä aiheeseen liittyen ja antoivat konkreettisia tehtäviä. Samalla mentorit tutustuttivat henkilöitä muihin pitkään kehittäjinä olleisiin henkilöihin. Mentoroitavat puolestaan tuntuivat olevan teknisesti taitavia ja osa myös kokeneita wikipedistejä, mutta ensikertaa käymässä Wikimedian tapahtumassa.

Kuvaaja Claudia.Garad, Lisenssi CC BY-SA 4.0

Mentoroitavien tekemät asiat liittyivät vaikkapa muutoksen tekemiseen Mediawikin koodissa, tämän muutoksen viemisen edelleen versionhallintaan ja sieltä käyttöön. Tällöin opeteltavia asioita olivat käytetty tikettijärjestelmä, versionhallinta ja kyseessä olevan ohjelmiston kehitykseen kuuluvat toimintatavat. Samassa huoneessa minun kanssani yöpyi kaksi henkilöä, joista ensimmäinen oli ukrainalainen ohjelmistokehittäjä. Hän mentoroitavana osallistui projektiin, jossa välitettiin pikaviestimellä kirjoitettu viesti Wikipedian sivulle.

Toinen puolestaan oli mentorina projektissa, joka kehitti lisäosaa Wikipedian uutiskirjeiden hallinnointiin. Tällä hetkellä uutiskirjeet välitetään bottien avulla normaaleina muokkauksina. Lisäosassa puolestaan käyttäjä saisi vain ilmoituksen uuden uutiskirjeen ilmestymisestä ja pystyisi lisäosalla hallinnoimaan tilauksiaan.

Itse pidin Wikipediassa nimimerkillä Nemo bis muokkaavan käyttäjän kanssa merkityt versiot -lisäosaa koskevan keskustelutilaisuuden, jossa pohdittiin lisäosan ongelmia eri wikeissä ja ratkaisuja niihin. Yksi ehdotetuista ratkaisuista oli, että pitkiä arviointiviiveitä voitaisiin yrittää lyhentää hyväksymällä automaattisesti ORES-järjestelmän hyviksi pisteyttämiä muokkauksia. ORES on siis säätiön koneoppimiseen perustuva palvelu josta voidaan pyytää numeerisia arvioita muokkauksen tai artikkelin laadusta. Kokeilin tätä myös käytännössä suomenkielisessä Wikipediassa toimivalla SeulojaBot:lla ja lukuunottamatta spämmilinkkien lisäämisen tunnistamista se tuntui toimivan. Lisäksi esittelin kulttuurillisen metadatan jalostukseen käytettävää GLAMPipe-työkalua. Kolmas tekemäni asia liittyi ProveIt-pienoisohjelmaan, jolla visuaalisen muokkaimen tavoin voi muokata viitteitä lomakemuotoisena. Nyt suomenkielisen Wikipedian pienoisohjelmissa on testattavana siitä versio, joka tukee verkkoviitteiden automaattista täydennystä.

Ehkä mielenkiintoisin vastaan tullut projekti oli pienoisohjelma, jolla voi piirtää Commonsissa karttoja. Tämä tuntui toimivan niin hyvin, että toivon sen päätyvän Commonsin vakio-ominaisuudeksi. Toinen asia josta en ollut tiennyt oli Wikidatan dokumentointiprojektin yhteydessä löytämäni ohje, siitä miten Wikidatan SPARQL-rajapinta tukee nykyään myös federoituja, toisille palvelimille välitettyjä, kyselyitä. Ohje on aika minimaalinen eikä tullut tilaisuuden aikana laajennetuksi.

Hackathonin lopuksi osallistujat saivat kertoa mitä olivat tehneet. Esitellyt projektit löytyvät täältä.

— Zache / Kimmo Virtanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *