Osana Renessanssi.Nyt! -näyttelyn oheisohjelmaa järjestetään Wikibottega Kansallismuseon Ateljeessa lauantaina 14. ja sunnuntaina 15. tammikuuta 2017. Bottega on renessanssin taidesanastoon kuuluva käsite, jonka voisi tässä yhteydessä suomentaa työpajaksi.

Kansallismuseon näyttelyn teokset ovat suurimmaksi osaksi Italian Bresciassa olevasta Pinacoteca Tosio Martinengo -museosta. Näyttelyn teokset edustavat Lombardian alueen renessanssia.

Wikibottegan tarkoituksena on tutustua näyttelyyn, sekä kartoittaa ja kirjoittaa tai täydentää renessanssi-aiheisia Wikipedian artikkeleita. Tätä kirjoittaessa suomenkielisessä Wikipediassa ei ollut ollenkaan artikkeleita esimerkiksi näyttelyssä olevista Girolamo Romaninosta ja Giovanni Battista Moronista. Myös Wikipedian ”Vasarin galleriassa” on paljon renessanssitaiteilijoita, joiden ”punainen linkki” tarkoittaa puuttuvaa artikkelia.

Giorgio Vasarin Taiteilijaelämäkertoja vaikutti omiin aikoihimme asti siihen tapaan, jolla taiteilijoista kirjoitetaan. Myös Wikipedian henkilöartikkeleiden voisi sanoa olevan elämäkerrallisen kirjallisuuden jatkoa.

Tarkoituksena on pohtia, mitä henkilöitä koskevat artikkelit ovat Wikipediassa ja mitä ongelmia niihin liittyy. Perehdymme myös hieman artikkeleiden kääntämiseen. Ja totuttuun tapaan osallistujia neuvotaan ja ohjataan Wikipedian muokkaamisen perusteisiin. Toivotamme kaikki renessanssista ja renessanssi-ilmiöistä kiinnostuneet lämpimästi tervetulleiksi!

Tarkempia tietoja Wikipedian projektisivulla.

Kansallimuseon näyttelyssä olevan Isotta Brembatin muotokuvan maalarista Giovan Battista Moronista ei ole artikkelia suomenkielisessä Wikipediassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *